štvrtok, 18. septembra 2008

Rebarborový koláč

Toto je koláč, ktorý je pre mňa istotou ako uspieť. Je to asi jediný koláč, kde je cesto možno ešte lepšie ako plnka. Cesto je úžasne maslové, krásne vonia po vanilke a má nie až tak obvyklú konzistenciu. Koláč je skvelý nech ho urobíte z akéhokoľvek ovocia. Pôvodne vznikol ako rebarborový, ale robili sme ho aj s jablkami, slivkami, malinami a najlepší je podľa mňa z ríbezlí alebo čučoriedok. Rada ho robí aj moja mama, ktorá inak nenávidí pečenie. Tentokrát som ho robila aj s poukladanými jahodami navrchu, ale to vôbec nie je nutné. Zvyčajne ho jeme neozdobený, jednoducho len tak. A nemá chybu.

Tentokrát som ho robila so slivkami:
Takto vyzerá malinový:
A takto vyzerá v rebarborovej verzii s navrchu poukladanými jahodami:
A takto vyzerá len čistý rebarborový:

Suroviny:
Cesto:
- 250 g polohrubej múky
- 1 ČL prášku do pečiva
- 2 žĺtky (bielky si odložte do plnky)
- 150 g masla
- 60 g práškového cukru
- 2 vanilkové cukry
Plnka:
- 500 g tvarohu
- 60 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 2 PL hrubej múky
- 2 vanilkové cukry, podľa kyslosti ovocia aj viac
- ovocie; napr. 4-5 stoniek rebarbory/10 rozpolených sliviek/3 jablká/1 veľký zaváraninový pohár ríbezlí alebo čučoriedok/2 šálky malín
(- prípadne ovocie navrch (nemusí byť); napr jahody
- 1 balíček čírej želatíny - a ak sa rozhodnete pre ovocie navrch)

Postup: (obrázkový postup je z robenia koláča v slivkovej verzii)

Najprv si koláčovú formu vystelieme papierom na pečenie. Papier "vmačkáme" do formy, aby sa jej lepšie prispôsobil a aby sa nám potom do nej lepšie ukladalo cesto.





Očistíme ovocie (tu konkrétne slivky) a nakrájame ho na kúsky.








Všetky prísady na cesto spolu vymiesime na hladké cesto.








Takto by malo nejako vyzerať vymiesené cesto.








Celú formu pokryjeme vrstvou cesta. Môžeme to urobiť tak, že si cesto najprv rozvaľkáme na pomúčenej doske a pokúsime sa ho preniesť do koláčovej formy a potom ručne zaplátame cesto tam, kde sa roztrhlo, alebo si odtrhávame z cesta kúsky a tými postupne vyložíme celú formu - ako som to robila ja.


Takto by to malo vyzerať. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov.








Do misy dáme tvaroh, hrubú múku, všetok cukor a žĺtky a vymiešame, najlepšie mixérom.







Do takejto podoby.









V druhej nádobe vyšľaháme 4 bielky (2 čo nám ostali pri robení cesta a 2 čo nám ostali teraz). Rebarboru vmiešame do tvarohovej zmesi a zľahka vmiešame aj sneh. (Ak používame kompótové ovocie, vodu z kompótu zlejeme. Ak používame ovocie, ktoré by mohlo zafarbiť plnku, ako napr. čučoriedkový kompót, najprv navrstvíme na cesto len samotné ovocie a naň dáme vymiešaný tvaroh.

Plnku vylejeme do formy, uhladíme a pečieme cca 50 minút. (Ak chcete dať navrch ovocie, tak ho rozvrstvite po po koláči. Potom si uvarte číru želatínu podľa návodu na obale a pomaly po lyžiciach ňou oblievajte ovocie aby neoschlo/nezhnedlo a vyzeralo stále krásne. Nie je nutné minúť všetkú želatínu, potrebné je len vytvoriť na ovocí tenký film.)

7 komentárov:

  1. Anetka, nasla som tvoj blog, ked som hladala inspiraciu na rebarborovy kolac. Bolo to v case rebarborovej sezony, chladnicka plna rebarbory, (s mojim priatelom sme odberatelmi bio-zeleniny a tak mame cersty kosik sezonnej zeleniny kazdy tyzden) a pred navstevou svojich potencionalnych svokrovcov sa zakazdym vytesujem z pecenia kolaca. Kolac sa vtedy vydaril, robila som ho niekolkokrat a odvtedy sem zabieham a.... jednoducho ta rada citam.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Monika, som stastna, ze mam dalsieho navstevnika mojho blogu. Tento rebarborovy kolac je laska na cely zivot:-), verim, ze si nim naozaj uspela!

    Chcem sa spytat na tie kosiky biozeleniny. Pocula som o tomto systeme v Cesku, ale na Slovensku pocujem o tom daco prvy krat. Kde sa da taketo nieco zohnat/objednat?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Anetka,
    ja byvam vo Francuzsku a tu je taky system na podporu miestneho bio-polnohospodarstva. Vola sa AMAP (Associations pour le maintien d'une agriculture paysanne). Princip je v tom, ze si zakupime urodu na cely rok vopred aj so vsetkymi rizikami, ktore s tym suvisia (aj srnky vedia co je dobre). Takto je polnohospodar "poisteny" na svoje zivobytie. A potom mame 1x do tyzdna jedno distribucne miesto, kde si ideme vyzdvihnut svoj "kosik".
    Sem-tam si citam clanky o slovenskych biopotravinach a drzim palce vsetkym, co sa rozhodnu ist touto cestou. Drzime sa v lepsom priemere. A ked som na Slovensku, rada podporim bioproducentov.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ano ano o tomto projekte som uz vela citala, je to super napad. Hned ma prekvapilo, ze by take nieco bolo na Slovensku a ja o tom este neviem:-D, ale kedze vravis ze ide o Francuzsko, tak nic potom :-( Snad aj k nam taketo nieco dorazi!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mozno som prilis zvedava, ale: ty studujes nieco v suvislosti s potravinami? Nemusis odpovedat, ak nechces. Ja som potravinarsky chemik a moje zaujmy sa tulaju okolo biopotravin...

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Nie nie, nic take:-D Ja studujem anglictinu a informatiku, varenie je len moje hobby

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Uz rozvoniava! Super receptiky, su mi inspiraciou! Dakujem

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...