streda 27. júla 2011

Jahodovo-medovkový sorbet

Po dokonalom sorbete z čiernych ríbezlí a mäty som vyskúšala ďalšiu variáciu. Tentokrát však potrebujete tonu medovky, aby ju bolo naozaj cítiť. Takže ostrihajte celý záhon medovky a šup do toho:-)
Postupovala som podľa receptu na malinový sorbet od Marcela Ihnačáka z knihy Radosť variť.
______________________________________
Ingrediencie na 900 ml sorbetu:
- 600 g jahôd
- 150 g kryštálového cukru
- aspoň 200 g lístkov medovky
- 1 plátok želatíny (alebo 1 PL práškovej)
- 2 PL zlatého alebo javorového sirupu
- šťava zo 4 citrónov

1. Do kastrólika dáme jahody, cukor a 300 ml vody. Prisypeme medovku a varíme kým sa ovocie nerozvarí a medovka nevylúhuje, čiže cca 25 minút.

2. Rozvarené ovocie s medovkou prelejeme cez sítko a ovocie pretlačíme cez sítko pomocou lyžice.

3. Plátok želatíny dáme namočiť na 3 minúty do vody, potom ho vyberieme a vhodíme do ešte stále horúceho sorbetu. (Ak používate práškovú želatínu, tak ju nechajte 20 minút pučať v 50 ml vody) Pridáme zlatý/javorový sirup a šťavu z citrónov a dobre premiešame.

4. Necháme vychladnúť a dáme do akejkoľvek mrazuvzdornej nádoby (mne sa táto dávka zmestila úplne presne do obalu z Carte d´Or:-) Mrazíme minimálne 4-5 hodín.

5. Sorbet bude mať najlepšiu konzistenciu, ak ho vždy raz za hodinu počas mrazenia premiešate. Domáci sorbet sa nikdy nebude dokonale dať nabrať do kopčekov ako kupovaná zmrzlina, ale ak ho necháte pred podávaním pár minút povoliť, nebudete s tým mať žiaden problém.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za váš milý komentár!