piatok 31. augusta 2012

Recept na klasické bazalkové pesto

Receptov na základné bazalkové pesto je na Internete milión. Možno dva milióny. Ale je ťažké nájsť taký, kde máte presné gramáže ideálneho pomeru ingrediencií. Ja som taký objavila, preto to hodnotím ako prínosné a preto vám ho sem píšem:-)

Takéto parádne pesto môžete jesť ako sa vám len zachce; natreté na ohriankovanom pečive, premiešané s ešte horúcimi cestovinami (ako na obrázku vyššie) alebo napríklad ho môžete zamiešať s pečenou zeleninou (nápad mám odtiaľto a určite to tak raz vyskúšam). Možnosti využitia sú nekonečné. S dobrým poctivým pestom v chladničke je život hneď o niečo krajší.


____________________________________
Klasické bazalkové pesto
- 60 g bazalkových lístkov (t.j. 60 g umytých a dobre osušených lístkov - najlepšie vám to pôjde pomocou odstredivky na šalát)
- 50 g píniových orieškov
- 1 strúčik cesnaku
- šťava z polovice citróna
- 125 ml kvalitného olivového oleja
- čerstvo mleté čierne korenie, soľ
- 30 g nastrúhaného parmezánu

Píniové oriešky krátko opečte nasucho na panvici a dajte ich bokom, nech vychladnú.

Do mixéra dajte asi hrsť bazalkových lístkov a cesnak. Počkajte, kým budú zmixované a až potom pridajte ďalšiu hrsť. Ak by s tým mal váš mixér aj tak stále problém, mixujte lístky postupne po 2-3 hrstiach a každú novú dávku rozmixovaných listov vždy vysypte do misky (a nazáver to všetko zmiešate). 

Pridajte píniové oriešky a tiež ich dobre rozmixujte - ak máte dobrý mixér, pridajte ich k bazalke, ak sa obávate, že to nepôjde, bazalku dajte do misky bokom a v mixéri zmixujete len samotné oriešky. 

V tejto fáze už končia všetky komplikácie s neschopným mixérom. Teraz už do zmesi rozmixovanej bazalky, cesnaku a orieškov prilejte olej a citrónovú šťavu. Znova zapnite mixér a uvidíte, ako sa všetko krásne hladko spojí a rozmixuje na krásnu hladkú pastu. Pridajte korenie a soľ. 

Hotové pesto zmiešajte s nastrúhaným parmezánom a nalejte do zaváraninového pohára. Na vrch pesta nalejte ešte cca 3 mm hladinu olivového oleja, ktorý ho ochráni pred príliš rýchlym zostarnutím. 

Hotové pesto skladujte v chladničke a vydrží vám cca 1 týždeň.

3 komentáre:

  1. to dělám vždycky, když potřebuju zužitkovat bazalku, mamka ji pořád zastřihává, takže se ji někdy sejde více:) je to úplná pecka a oběd je pak rychle hotový

    OdpovedaťOdstrániť
  2. mňam, pesto, mňam, bazalkové, mňam, Anetkine príspevky :)))))

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!